Tyngdlöshet?

Varför är astronauterna tyngdlösa i rymdstationen eller rymdfärjan som åker runt jorden?

"Astronauts cannot cry in space because there is no gravity and tears cannot flow"

"Det finns ingen gravitation där" ?

Om du svarar att det är för att det inte finns någon gravitation, så är du i gott sällskap. Nästan alla svarar så - men tänk efter. Hur långt räcker jordens gravitation? Till molnen? Till månen? Till solen? Ännu längre? Newtons gravitationslag kanske kan vara till hjälp: F =GmM/r2. Gravitationen avtar med avståndet men den tar aldrig slut!

Är gravitationen så svag i rymdfärjan att den kan försummas?

Rita en bild av jorden och månen och hur högt du tror att rymdfärjan åker!

Det finns en punkt mellan jorden och månen där månens gravitation precis tar ut jordens. Var tror du att denna punkt ligger?

Du kan uppskatta läget genom att t.ex. utnyttja att avståndet till månen är c:a 38000 mil, att gravitationen på månens yta är c:a 1/6 av gravitationen på jorden och att månens radie är sådan att månen upptar en vinkel av c:a 1/2 grad (sätt tummen framför och titta!)

Du kan också, om du vill räkna ut rymdfärjans avstånd till jordens centrum genom att utnyttja Keplers tredje lag (som du också själv kan härleda genom att sätt upp att accelerationen för cirkelrörelsen skall vara lika stor som gravitationskraften). Rymdfärjan går runt jorden på ca 90 minuter (och är bara 30-40 mil upp!).

Tror du fortfarande att gravitationen är försumbar?

Kan det finnas andra skäl att astronauterna är tyngdlösa? Fundera en liten stund innan du går vidare!


http://physics.gu.se/LISEBERG/tyngd.html
A-M Pendrill, sept 1999, senast uppdaterad 2009