Atomfysik



(Feb 1996)
Atomfysikgruppen i Göteborg har sedan länge ett nära samarbete mellan teori och experiment. Såväl den experimentella som den teoretiska verksamheten är internationellt uppmärksammade.

Atomära precisionsberäkningar har möjliggjort detaljerade jämförelser mellan teori och experiment. Gruppen har utvecklat icke-relativistiska och relativistiska mångpartikelberäkningsmetoder, och beräkningsresultat från gruppen har bl a använts för att bestämma kärnfysikaliska parametrar för olika isotoper av ett ämne, liksom för tolkning av experiment som studerar atomärt paritetsbrott (inte ens en atom är riktig lik sin spegelbild!). Under senare tid har gruppen utvecklat kraftfulla metoder för beräkning av kvantelektrodynamiska (QED) effekter hos atomära system, speciellt för högt laddade joner med få elektroner. De erhållna resultaten jämföres med nya experimentella resultat i syfte att testa QED i mycket starka fält. Framtida utveckling inkluderar studier av mera komplicerade atomära system genom kombination av QED- och mångpartikelmetoder.

Den experimentella verksamheten fokuseras för närvarande på studier av negativa joner . Bland annat har man under senare tid presenterat flera uppmärksammade studier av dubbelt exciterade tillstånd i negativa alkalijoner. Negativa joner är av speciellt intresse på grund av att den yttersta elektronen är mycket löst bunden. Detta medför att växelverkan mellan de yttre elektronerna blir av jämförbar storlek med de enskilda elektronernas växelverkan med kärnan. Man tvingas därför överge den s k oberoende partikelmodellen, och istället behandla elektronernas korrelerade rörelse som en helhet. Detta medför att negativa joner utgör utmärkta objekt för tester av nya teoretiska modeller. För den fortsatta experimentella verksamheten är det dock av yttersta vikt att ett lektorat kan inrättas för Dag Hanstorp, när hans NFR-finansierade forskarassistenttjänst löper ut i december 1996.

Den tidigare omfattande verksamheten inom tillämpad laserfysik, framför allt spårelement-analys är under avveckling efter att Ove Axner erhållit ett lektorat vid Umeå Universitet.

Ett nytt projekt har nyligen initierats, i vilket vi avser sätta upp en optisk pincett som skall anvaendas för studier av biologiska ytor. Detta sker i samarbete med Halina Rubinsztein-Dunlop vid University of Queensland.

Atomfysikens tradition som källa till information om fundamental växelverkan är fortfarande levande. Atomfysiken är inte spektakulär främst genom sina stora anläggningar, utan genom kvaliteten på resultat som kan erhållas i experiment som gör skäl för beteckningen "tabletop". Utvecklingen av moderna tekniker inom Atom- och molekyl-fysik t. ex. olika former av laserkylning och fällor, har öppnat ett rikt fält av möjligheter för såväl studier av fundamentala kvantmekaniska effekter, som för tillämpningar inom olika områden. Gruppens fortsatta vägval och prioriteringar kommer att i hög grad påverkas av vem som erhåller den professur som nu är under tillsättning.


Atomfysik, Göteborg, 5 Feb -96, http://fy.chalmers.se/~f3aamp/amo/grupp.html
Ann-Marie.Pendrill@fy.chalmers.se