Projektet Slagkraft

Projektet Slagkraft startade 1999 som ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Liseberg. På Slagkrafts WWW-plats finns förslag på undersökningar i anslutning till de olika attrakionerna. Ansvarig för zoo-fysiologi-delen var professor Michael Axelsson och övriga sidor av professor Ann-Marie Pendrill, som sedan 2009 är föreståndare för Nationellt resusrscentrum för fysik. Sedan 2012 anordnas åter fysikdagar på Liseberg, med material som uppdateras på www-platsen tivoli.fysik.org.

Material på www-platsen physics.gu.se/LISEBERG underhålles i begränsad omfattning.

Accelerometerdata finns tillgängliga för flera av attraktionerna. På sidan Var på Liseberg? finns ett antal grafer och länk till sidor med fler. Rådata erhålles på begäran. Har du egna data du vill dela med dig tar vi gärna emot!

Målgruppen är i första hand gymnasium och grundskolans senare år, men undersökningarna kan anpassas för alla åldrar. Vi hjälper gärna till att hitta en lämplig uppläggning för just din klass.

Historia

Redan 1995 började studenter inom det nya utbildningsprogrammet Naturvetenskaplig Problemlösning använda Lisebergs attraktioner som exempel i grupparbeten i den inledande fysikkursen. Sommaren 1996 skapades den första versionen av WWW-platsen av några av dessa studenter tillsammans med Ann-Marie Pendrill. Många av sidorna har tillkommit för att möta behov inom olika inledande fysikkurser vid universitetet.

Forskningsrådsnämnden, FRN, beviljade 1999 medel till ett samarbete mellan Fysik och Zoofysiologi, som gjorde det möjligt att under 2000 och 2001 ta emot studiebesök, där varje klass handleddes av 2-3 doktorander. Totalt deltog c:a 1000 elever/år under dessa år. För att kunna ta emot fler elever bytte vi format. Under Slagkraftsdagarna i samband med Vetenskapsfestivalen i maj 2003 och 2004 experimenterade närmare 2000 elever i Lisebergs attraktioner. Fram till 2004 har omkring 9000 elever experimenterat på Liseberg inom ramen för projektet Slagkraft. (Se Bilder från Slagkraftdagen 5 maj 2004)