Skolresa till Liseberg?

Så din klass skall på skolresa till Liseberg? Ni är i gott sällskap: Liseberg är Sveriges(Nordens?) största skolresemål. Det roliga kan börja redan nu - besöket kan bli ännu mer givande med lite förberedelser. Det finns säkert mycket du skulle vilja veta mer om.
Tänk dig att du är på Liseberg. Du hör ljudet av attraktionerna och känner lukten av våfflor och spunnet socker. Välj en attraktion. Skriv ett brev till attraktionen med frågor om av du vill veta om attraktionen
(Har du aldrig varit på Liseberg kan det vara bra att börja med ett besök på Lisebergs www-sida - Nöjespark - Kul i Parken) Kanske undrar du, liksom många andra elever t.ex. Några av frågorna (t.ex. Hur högt? , Hur fort?, Hur långt? Hur gammanl? ) kan du i många fall besvara själv genom att gå in på sidorna för de olika åkattraktionerna på Lisebergs hemsida (gå till "Nöjespark" - "Kul i parken" - "Åkattraktioner") eller på Slagkrafts sidor om attraktionerna. Andra kan du besvara på plats (t.ex. Hur många varv? Hur lång tid?) genom att observera attraktionerna, räkna och kanske ta tid med stoppur. Du kan också titta på förslag på egna undersökningar i anslutning till några av attraktionerna. Börja t.ex. med Kaffekoppen, Slänggungan och Lisebergstornet. Exempel på g-krafter i olika attraktioner har vi samlat på en egen sida. Om ni kommer en dag när det är många elever i parken kan du göra några undersökningar i kön

Lisebergs sida om Historia ("Nöjespark" - "Mer om Liseberg" - "Historia") berättar mycket om bakgrunden och när de olika attraktionerna kom till Liseberg. I parken finns också sedan 2003 ett 40-tal skyltar som berättar Lisebergshistoria. Kanske vill du också besöka National Amusement Park History Association.

Hur fungerar...? Vad händer om ...?

På en www-plats från CPB får du veta mycket mer om olika attraktioner och kan t.ex. "bygga" en egen berg- och dalbana. Om ni ska bygga en egen park kan du få inspiration från regler och bilder från en byggtävling på Paramounts Great America i Kalifornien. På sidan Coaster Quest kan du läsa om hur man bygger en berg- och dalbana i trä och även hur man ser till att tågen på en berg- och dalbana inte kör in i varandra och om många andra säkerhetsaspekter. Läs mer, t.ex. på sidorna om teknik och för entusiaster.

Har du fortfarande frågor kvar är du välkommen att använda projektet Slagkrafts frågelåda, så försöker vi svara så fort vi kan. Efter dina förberedelser kommer du att upptäcka sådant du aldrig sett förut!
Välkommen att besöka Liseberg med nya ögon!


http://fy.chalmers.se/LISEBERG/
14 juli 2004 AMP, Fysik och Teknisk Fysik, Chalmers och GU