Vad händer med kroppen i Radiobilarna - och varför?

När man kör in med sin Radiobil i en annan så att bilen tvärstannar känns det som att kroppen kastas framåt. Varför blir det så? Man kan uttrycka det på många sätt. Några elever (år 4) har svarat: I fysiken beskriver vi kroppas "vilja" att fortsätta med samma hastighet som kroppens "tröghet". Isaac Newton uttryckte det
 
En kropp förblir i ett tillstånd av vila eller likformig rätlinjig rörelse om den inte tvingas av en kraft att förändra detta tillstånd.
 

Detta är Newtons första lag som också kallas tröghetslagen.

När vi sitter i en bil som bromsas in måste bilen påverka oss med en kraft för att vi ska ändra vårt "tillstånd av likformig rätlinjig rörelse" och när den startar måste den påverka oss med en framåtriktad kraft för att vi ska ändra vårt "tillstånd av vila".

Vad visar gosedjuret?

Ett gosedjur i snöre "gosedjurslod" är ett enkelt mätinstrument för att studera rörelse. Om man håller ett gosedjurslod medan man åker i en bil som bromsar, så måste snöret utöva en bakåtriktad kraft på gosedjuret för att det också ska kunna bromsas in. När bilen startar måste snöret i stället utöva en framåtriktad kraft för att gosedjuret ska kunna starta. Det betyder att snöret inte längre hänger rakt nedåt. Hur hänger det? Prova! Tag med gosedjurslodet i en bil eller buss före Lisebergsbesöket och observera hur det hänger i olika situationer. Hur känns det i kroppen när gosedjuret hänger på olika sätt?

Ändring av hastighet

Gosedjuret hänger rakt nedåt när det befinner sig i "vila eller likformig rätlinjig rörelse". När det hänger snett betyder det att det att hastigheten ändras - det accelereras. Acceleration kan innebära att farten ökar eller minskar, men det kan också innebära att hastigheten ändrar riktning. Gosedjuret hänger åt sidan när bilen svänger - enligt tröghetslagen behövs gosedjuret (liksom man själv och alla andra kroppar) påverkas en kraft för att ändra riktning.