Namn, grupp _______________________________________________

   

Fysik på Liseberg
Fysikalisk femkamp bland gungor och karuseller

Välkommen till en fysikalisk femkamp bland Lisebergs attraktioner.

Arbetsbladet har uppgifter i fem grenar:

Börja med att läsa igenom frågorna - svaren kan finnas över hela parken.

När ni kommit in i parken går ni först till Ponnykarusellen.

1: Karusell

I Ponnykarusellen får vuxna egentligen bara åka i barns sällskap, men om man frågar snällt kan man få följa med. Man måste lova att inte sitta på hästarna (och inte heller på elefanternas säten). Tag med det lilla gosedjuret i snöre och håll det i ena handen. När karusellen startat drag ut djuret en bit och låt det sedan gunga fritt. Håll handen stilla. (När djuret slutar gunga får du starta om det igen.) Beskriv vad som händer? Varför tror du att det blir så?

 

 

 

 

 

 

Extrauppgifter intill Ponnykarusellen:

  • Titta på Knatterallyt intill Ponnykarusellen och fundera på hur bilarna får energi.
  • Observera en person som åker Kaffekoppen. Rita en liten figur som visar hur banan ser ut:
Gå sedan mot Lisebergbanan, passera 2006 års nyhet Lilla Lots. Fortsätt sedan rulltrappan till höger om Lisebergbanan och åk upp till årets nyhet, Uppswinget, som ligger mitt inne i Lisebergbanan. Fortsätt sedan på stigen söderut, bort mot Uppskjutet.

2 Torn: Uppskjutet och Höjdskräcken

Uppskjutet kom till Liseberg 1996. Stanna framför tornet och observera några åkturer. Gå sedan västerut mot systerattraktionen Höjdskräcken, som kom till Liseberg år 2000. Följ kön för "Åkmesar" fram till en bra observationsplats och observera några turer. Graferna nedan visar den vertikala komponenten av "g-kraften" (dvs av (a-g)/g ) som funktion av tiden under en tur i de två tornen. Vilket torn är vilket? Skriv namn på grafen och motivera ditt val.

Från Höjdskräcken, passera Kulingen och titta på Pariserhjulet, i form av ett kullager. (Du har väl noterat att SKF firar 100-årsjubileum?) Fortsätt sedan mot Virvelvinden, och nedför trappan vid Flumeride. Till höger ser bl.a. du Tornado och Rainbow.

3 Berg- och dalbanor: Lisebergbanan, Balder och Kanonen

Stanna till i trappan innan du kommer ända ned. Det är en bra plats att observera Lisebergs nyaste berg- och dalbanor Balder (2003) och Kanonen (2005). Lite längre ned ser du sista snurren i Lisebergbanan (från 1987), och kanske också varningsskylten för inbromsningen.

Kanske är du nu färdig att matcha g-krafts-grafer till rätt berg- och dalbana? Graferna visar beloppet av g-kraften.

4 Gungor: Lilla Lots, Uppswinget, Kulingen och Spin Rock

Efter trappan intill Flumeride: Gå snett fram till vänster efter Fisketuren. Passera Slänggungan, JukeBox och Kristallsalongen innan du går över ån. Efter bron har du då Kållerado rakt fram. Sväng till höger mot Spin Rock, som är den sista pendel-attraktionen som finns med bland graferna nedan. Graferna visar beloppet av g-kraften för Lilla Lots, Uppswinget, Kulingen och Spin Rock. Vilken graf hör till vilken attraktion?

 

 

 
5

Frågor om Lisebergsrelaterad fysik

1 x 2
1 På vägen mellan Korsvägen och Liseberg och på "Paradgatan" genom parken finns ett antal stjärnor i marken, med namn på kända personer som uppträtt på Liseberg. En av Stjärnorna bär namnet på en fysiker: Albert Einstein gav sin Nobelföreläsning på Liseberg den 11 juli 1923. Vilket av följande namn finns på en stjärna som är närmaste granne med Einsteins?
1) Hagge Geigert
x) Annalisa Ericson
2) Alf Proysen
     
2 På vilken plats i RAINBOW upplever den som åker störst acceleration?
1) Längst till höger eller vänster
x) I mitten
2) Spelar ingen roll
     
3 Intill en av broarna som förbinder centrala parken med "Å andra sidan" (med t.ex. KÅLLERADO) finns små "vattenkanoner" som skjuter vattenstrålar till varandra. Vattnet kommer c:a en halv meter över rörets mynning. Hur stor är en vattendroppes acceleration i högsta punkten?
1) 0 m /s2
x) 5 m /s2
2) 10 m /s2
     
4 När man åkt KÅLLERADO kliver man av på en plattform som roterar motsols - men det ser ut som om plattformen står still och plattan innanför roterar medsols. Om du inte kunde se världen utanför, skulle du då kunna avgöra om det var plattan eller plattformen som roterar?
1) Ja, om man tar med sig en liten fjädervåg
x) Ja, om man har med sig ett litet lod, som man sätter i svängning.
2) Nej det är omöjligt.
     
5 Ställ dig framför KANONEN och titta noga på loopen. Du ser nog att överdelen kan beskrivas ganska väl av en halvcirkel. För att man fortfarande skall tryckas mot sätet i högsta punkten av en loop måste man starta (försumma friktionen)
1) Något högre än högsta punkten i loopen
x) Något mer än en halv radie högre än loopens högsta punkt
2) Något över en höjd över loopens högsta punkt som svarar mot diametern i den halva cirkeln
     

Och nu ... Fysik för hela kroppen

Vilken berg- och dalbana tänker du åka? På vilken plats? Spelar det någon roll - och i så fall, varför?

 

  Kanske har du någon helt annan favoritattraktion? Vilken?


Ann-Marie.Pendrill @ physics.gu.se